top of page
Search
  • Writer's pictureAccidents at Workplace CY

ΑΙΤΙΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ & ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2019

Updated: Nov 30, 2020

Ξεκινώντας την έρευνα μας για τα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν στην Κύπρο την τελευταία πενταετία και συγκεκριμένα από το 2015 μέχρι το τέλος του2019, έχουμε εξαγάγει κάποια χρήσιμα συμπερασμάτα όσον αφορά το σύνολο των εργατικών ατυχημάτων και την εμπλοκή των δύο φύλων σε αυτά. Ωστόσο, αυτό που ξεχώρισε από τα πρώτα στοιχεία, είναι ότι ότι τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα αφορούν πτώσεις από ύψος.


Εξαιτίας αυτού, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε περισσότερο και εις βάθος από ποιους εργασιακούς τομείς προέρχονται τα θανατηφόρα ατυχήματα στην Κύπρο, έτσι ώστε να διαφανεί αν υπάρχει κάποια σχέση με τις πτώσεις από ύψος.


Ταυτόχρονα, προσπαθήσαμε να δούμε από ποιες επαρχίες προέρχονται τα ατυχήματα που αφορούν πτώσεις, έτσι ώστε να διαφανεί αν υπάρχει πρόβλημα σε κάποια συγκεκριμένη επαρχία ή αν το πρόβλημα που παρατηρείται αφορά όλη την Κύπρο γενικότερα.

Τέλος, επιχειρήσαμε να μελετήσουμε τις υποθέσεις που οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης και που αφορούσαν εργατικά ατυχήματα, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε ποιες παραβιάσεις γίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό και αν μπορούν να έχουν κάποια διασύνδεση με τις πτώσεις από ύψος.


Όπως μπορείτε να δείτε στο πιο πάνω γράφημα, όπου παρουσιάζονται οι εργασιακοί τομείς στους οποίους σημειώθηκαν τα θανατηφόρα ατυχήματα σε εργοδοτούμενους κατά την διάρκεια της εργασίας τους, ο τομέας τον οικοδομικών εργασιών βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά την συχνότητα των θανατηφόρων ατυχημάτων.


Σχεδόν σε όλες τις χρονιές που διερευνήσαμε, ο τομέας τον οικοδομικών εργασιών έχει την αρνητική ‘πρωτιά’ όσον αφορά τα θανατηφόρα ατυχήματα, ενώ ακολουθεί ο τομέας των κατασκευών και οι τηλεπικοινωνίες, που σε αρκετές περιπτώσεις έχει επίσης σχέση με πτώση από ύψος.


Στο επόμενο γράφημα προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Κύπρο ανάλογα με την αιτία που προκλήθηκαν, σε κάθε επαρχία ξεχωριστά. Όπως και σε ολόκληρη την έρευνα μας, τα στοιχεία αφορούν τα έτη 2015 - 2019.


Σκοπός αυτής της προσπάθειας ήταν να διερευνήσουμε κατά πόσον σε κάποια επαρχία προκαλούνται θανατηφόρα ατυχήματα από την ίδια αιτία και κυρίως την πτώση από ύψος. Σύμφωνα με τα ευρήματα μας, η Λευκωσία τα τελευταία χρόνια έχει την πρωτιά όσον αφορά τα ατυχήματα που προκλήθηκαν από πτώση, ενώ ακολουθεί η Λεμεσός, η Λάρνακα και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.


Πέραν τούτου, αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, στην Πάφο δεν σημειώθηκε κανένα θαντηφόρο εργατικό ατύχημα που να προκλήθηκε από πτώση εργαζόμενου από ύψος.



Όσον αφορά το παρακάτω γράφημα, παρουσιάζονται οι υποθέσεις που οδηγήθηκαν ενώπιον της

Δικαιοσύνης ανά έτος (2015-2019), καθώς επίσης και οι κύριες παραβάσεις που καταγράφηκαν μετά και την εκδίκαση τους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, και στις τέσσερις υπό μελέτη χρονιές, οι κύριες παραβιάσεις που καταγράφηκαν στο Δικαστήριο αφορούσαν τις νομοθεσίες για τα Εργοτάξια, την Ασφάλεια και Υγεία, ή την διαχείριση της Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία.


Όσον αφορά την νομοθεσία για Ασφάλεια και Υγεία, όπως αναφέρεται επί λέξη πρόκειται για ‘νόμο που προνοεί για τη διασφάλιση της ασφάλειας, υγείας και ευημερίας των προσώπων στην εργασία σ’ όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και για την προστασία οποιωνδήποτε άλλων προσώπων έναντι των κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία σε σχέση με τις δραστηριότητες προσώπων στην εργασία’.


Σχετικά με την νομοθεσία για τα Εργοτάξια, πρόκειται για νόμο που διατυπώνει ξεκάθαρα τις συνθήκες εργασίας, το περιεχόμενο των εργοταξίων και τις ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων.


Επιπλέον, η νομοθεσία περί διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας, έχει να κάνει κυρίως με τις υποχρεώσεις των εργοδοτών έναντι των εργαζομένων. Παράλληλα, αναφέρεται στις υποχρεώσεις των εργοδοτουμένων και παρέχει ορισμένες οδηγίες έτσι ώστε να διαφυλάττουν, την σωματική τους ακεραιότητα κατά την διάρκεια της εργασίας τους.


Με βάση λοιπόν, τις εκδικασθείσες υποθέσεις τα έτη 2015-2019, παρατηρείται ότι οι περισσότερες παραβιάσεις αφορούν τις ελάχιστες προδιαγραφές που οφείλουν να τηρούν τα εργοτάξια, αλλά και τις νομοθεσίες για την ασφάλεια και υγεία.


Αν λάβουμε υπόψιν ότι τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα στην Κύπρο αφορούν πτώση από ύψος, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία των παραβάσεων που αφορούν τις προδιαγραφές των εργοταξίων και τη νομοθεσία για Ασφάλεια και Υγεία , μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχει μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των δυο ευρημάτων.


Συμπερασματικά, με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, διαπιστώνουμε ότι στον τομέα των οικοδομικών εργασιών παρατηρούνται τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία για τα έτη 2015 - 2019.


Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα σε κάποια επαρχία όσον αφορά τις πτώσεις από ύψος, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λευκωσία σημειώθηκαν τα περισσότερα ατυχήματα που αφορούσαν την εν λόγω αιτία.


Εν κατακλείδι, στην μεγάλη πλειοψηφία των υποθέσεων που οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, οι περισσότερες παραβιάσεις αφορούσαν τη νομοθεσία για τις ελάχιστες προδιαγραφές στα εργοτάξια (προσωρινά, κινητά ή μη) και το νόμο για την Ασφάλεια και Υγεία και ως εκ τούτου, είναι μια εξήγηση για τα ατυχήματα που αφορούν πτώσεις από ύψος.



Πηγές:

-Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ετήσιες εκθέσεις, στατιστικά στοιχεία)








168 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page